dimarts, 14 d’abril del 2009

CCSS 3r- INSTRUCCIONS EXAMEN UNITAT 6

El contingut a estudiar per a l’examen és la unitat 6 (10 del llibre). Per tant heu d’estudiar tot el que s’ha explicat de política. Com sempre, el material bàsic per estudiar és la llibreta i tots els apunts que heu pres. Heu de tenir en compte les pàgines del llibre i la part del moodle que s’hagi utilitzat a classe.

El guió de la unitat us marca els punts que s’han d’estudiar, tots excepte la part de les ONG que no entra. La resta sí: Estat i nació, característiques de la democràcia i la dictadura, les regions mundials (Centre- perifèria) i l’ONU. També entren les làmines polítiques que heu de lliurar la setmana després de l’examen: Àsia, Àfrica i Amèrica. Cal saber situar els països en un mapa mut i relacionar països amb el seu continent.

Model de preguntes:

a) Definicions de terminologia política explicada a classe

b) Característiques de l’estat o de la nació, diferències entre estat i nació. Tipus de nació.

c) Fonaments de la democràcia: saber què és la sobirania nacional, el sufragi universal, la divisió de poders....

d) Tipus d’estat: diferenciar com poden ser els estats segon qui té la direcció de l’estat, segons la intervencionisme de l’estat o segons el repartiment de poder en el territori. Heu de saber exemples de cada tipus.

e) Explica en què consisteix la divisió centre- perifèria, situar estats i regions en aquesta classificació, saber característiques dels països centrals, quines són les àrees perifèriques que hi ha a cada continent....

f) Mapa polític mut d’un continent. Pot ser Àsia, Amèrica o Àfrica. Europa no entra ara, però si que heu de saber quins països hi ha a Europa i com estan distribuïts regionalment (Europa Nòrdica, atlàntica....), tal com apareix al powerpoint penjat al moodle.

g) Saber explicar què és l’ ONU, quan va aparèixer, les seves funcions, organismes interns....